Kroppens behov for mad
 Kroppens behov for væske
 Næringsstoffer
     Fedt
     Protein
     Kulhydrat
     Vitaminer og mineraler
Kulhydrat

Kulhydrat har et mindre indhold af energi (kJ/kcal) end fedt.

Der er et højt indhold af kulhydrat i: sukker, frugt, grønsager, kartofler, gryn, mel, brød, pasta og ris.

Du kan øge energiindholdet i din mad og dine drikkevarer ved at tilsætte sukker. Du kan fx tilsætte sukker til grød, suppe, ymer, te, kaffe og kærnemælk.

De andre kulhydratholdige fødevarer som fx grønsager og brød "fylder" meget, både på tallerkenen og i maven, men de giver ikke nær så meget energi som fedtholdig mad. Hvis du har svært ved at spise eller har nedsat appetit bør du derfor spise mindre kulhydrat og mere fedt.

Du kan fx erstatte kogte grønsager og kartofler med mos eller stuvninger med fløde og smør, og spise sukkersødet frugtkompot med fløde i stedet for friske frugter og bær.

Du bør endelig ikke helt undgå de "fyldige" kulhydratholdige fødevarer, da de har et højt indhold af vitaminer, mineraler og kostfibre. Kostfibrene holder maven i gang og modvirker forstoppelse.