Kroppens behov for mad
 Kroppens behov for væske
 Næringsstoffer
     Fedt
     Protein
     Kulhydrat
     Vitaminer og mineraler
Protein

Ved sygdom har kroppen brug for ekstra protein, der bl.a. opbygger og vedligeholder muskelmassen.

Der er et højt indhold af protein i fx. mælkeprodukter (især kvark og ymer), ost, æg, kød, fisk og bælgfrugter.

Proteinbehovet varierer fra person til person, men omkring 1 - 1,5 g protein pr. kg legemsvægt dagligt vil være passende. En person, der vejer 60 kg, har således behov for 60 - 90 g protein om dagen.

For at din krop kan drage nytte af det protein du spiser, er det nødvendigt, at du spiser tilstrækkeligt mad til at dække din krops behov for energi (kJ/kcal), ellers bliver proteinet brugt som energi i stedet for til opbygning og vedligeholdelse af muskler. Hvis du hverken får nok energi eller protein begynder din krop at bruge sit eget muskelprotein som energikilde, hvilket betyder at dine muskler bliver nedbrudt.

Du kan øge dit indtag af protein ved at drikke mælkeprodukter i stedet for fx. vand og saft. Du kan også øget proteinindtaget ved at tilsætte mælkeprodukter, ost eller æg til maden. Spis fx. frugtsuppe med et par skefulde kvark på toppen, drys reven parmesanost i din kartoffel- eller grønsagsmos eller legér suppen med pasteuriserede æggeblommer.