Tygge- eller synkebesvær
 Vægttab
 Måltidsfordeling
 Berigelse af mad og drikke
 Energi- og proteindrikke
 Sondemad
 Forstoppelse
Sondemad

Hvis du ikke har kræfter til at spise og/eller drikke tilstrækkeligt eller hvis du har problemer med at synke, kan du få hjælp til at dække dit behov for mad og væske ved at få det tilført igennem en sonde.

Sonden er en tynd slange, der fører mad og væske direkte ned i mavesækken, uden at det skal synkes. Sonden kan enten være anlagt i maven (PEG-sonde) eller gennem næse og svælg (nasogastrisk sonde). Der bør kun gives industrielt fremstillet sondemad og vand igennem sonden.

Du kan stadig spise og drikke dét, du magter og har lyst til, selvom du får sondemad.
Hvis du får mad igennem en sonde er det ikke længere så vigtigt, hvad det er du spiser og drikker, da sondemaden kan dække dit fulde behov for energi (kJ/kcal), protein, vitaminer, mineraler og væske. Du kan derfor nøjes med at spise og/eller drikke det du bedst kan lide og har lyst til uden, at du behøver at tage hensyn til, hvilke næringsstoffer din krop har behov for.

Sonden kan anvendes helt efter dit behov; den kan enten bruges til at supplere eller erstatte mad og drikke, den kan anvendes udelukkende til væske og/eller til at få medicin igennem. De eventuelle gener som du oplever i forbindelse med at spise og drikke kan på den måde mindskes.

Hvis du føler, at dét at spise og drikke er meget tidskrævende og udmattende kan sonden, foruden at fjerne dine eventuelle gener ved spisningen, give dig mere tid og overskud til at gøre de ting du gerne vil.

Det er en god idé at få en snak med hospitalets personale om sondemad, da det er anbefalelsesværdigt at få anlagt en sonde inden dine eventuelle problemer med vægttab eller vejrtrækning vokser sig for store. Du bør være opmærksom på, at dit eventuelle besvær med at spise og drikke kan tage til med tiden, derfor er det en god idé at være opmærksom på muligheden for at få anlagt en sonde, da den er et anerkendt hjælpemiddel, der har hjulpet mange andre, der har været i samme situation som dig.

Hospitalets personale kan give yderligere informationer om de forskellige sonder, hvordan de anlægges og anvendes. De kan desuden vejlede dig i forhold til, hvornår det kan være fornuft eller nødvendigt at få anlagt en sonde. Diætisten i ALS teamet på hospitalet kan anbefale den bedst egnede sondemad og udarbejder en ernæringsplan sammen med dig og evt. pårørende.

Hvis du selv vil læse mere om sondemad kan du finde henvisninger til andet materiale under links.