Mad - når det er svært at spise Selvom du har svært ved at spise, kan du godt spise mange af de ting som du plejer at spise, hvis blot konsisten tilpasses ved fx at maden moses, hakkes eller blendes efter behov. Du kan læse mere om, hvordan du kan ændre madens konsistens her på hjemmesiden. Undgå de madvarer, der volder dig størst besvær, og spis i stedet mere af dét, som du har lettere ved at spise. Hvis du fx har svært ved at spise rugbrød, kan du erstatte rugbrødet med lyst brød, spise pålægsprodukter uden brød til eller spise varm mad flere gange dagligt. Du kan finde inspiration til tygge- og synkevenlige retter her på hjemmesiden under opskrifter. Du kan også anvende færdigretter, fx boller i karry/selleri, gullasch, suppe, budding osv. Det er let at øge indholdet af energi (kJ/kcal) og/eller protein i diverse færdigretter. Du kan fx tilsætte piskefløde til sovsen, legere suppen med pasteuriserede æggeblommer og servere flødeskum til desserten. Læs evt. mere om berigelse af mad og drikke. Hvis du ikke selv har kræfter til, eller mulighed for, at lave mad, er det muligt at få leveret tygge- eller synkevenlig mad (blød kost eller gratinkost) fra et centralkøkken. |