Tygge- eller synkebesvær
 Vægttab
 Måltidsfordeling
 Berigelse af mad og drikke
 Energi- og proteindrikke
 Sondemad
 Forstoppelse
Forstoppelse

Hvis du har problemer med forstoppelse kan det skyldes, at du ikke drikker tilstrækkeligt væske eller at din mad ikke indeholder nok fibre. Mangel på motion kan også være årsag til forstoppelse.

Fibre findes i madvarer som groft brød (fx rugbrød og grahamsbrød), gryn, kartofler, grønsager og frugter. Hvis du har problemer med at tygge eller synke disse madvarer kan de koges og/eller blendes uden at fiberindholdet ændres. Retter som øllebrød, havregrød, pureret grønsagssuppe og sveskegrød er rige på fibre.

Du kan også tage et fibertilskud i form af fx loppefrøskaller eller hørfrø. Fibertilskuddet skal tages sammen med rigeligt vand, hvilket også fremgår af anvisningen på produktet.

Hvis du spiser mad med mange fibre eller tager fibertilskud er det især vigtigt, at du drikker tilstrækkeligt væske for at undgå forstoppelse. Omkring 1½ liter væske om dagen er tilstrækkeligt for de fleste. Drik om muligt et stort glas væske om morgenen for at stimulere tarmfunktionen.

Hvis ovenstående ikke kan afhjælpe dine problemer med forstoppelse må du anvende et afføringsmiddel. Magnesia er et afføringsmiddel, der kan købes i håndkøb på apoteket. Om nødvendigt findes der stærkere virkende afføringsmidler, tal med din læge eller sygeplejerske herom.