Tygge- eller synkebesvær
     Om tygge- og synkebesvær
     Mad der kan volde besvær
     Når det er svært at spise
     Forslag til måltider
     Temperatur og konsistens
     Fortykningsmidler
     Gode råd til spisesituationen
     Siddestilling
     Spyt- og slimproblemer
     Mundhygiejne
 Vægttab
 Måltidsfordeling
 Berigelse af mad og drikke
 Energi- og proteindrikke
 Sondemad
 Forstoppelse
Temperatur og konsistens

Både madens temperatur og konsistens kan have betydning for, hvordan spisningen forløber.

Mad ved stuetemperatur stimulerer synkerefleksen mindre end varm og kold mad. Det er lettest at tygge og synke mad som er varm eller kold. Dog kan nogle opleve, at meget varm eller meget kold mad giver spasmer i svælget.

Konsistensen er vigtig, hvad enten du har besvær med at tygge eller synke. Den konsistens, der er lettest for dig at synke afhænger både af hvilke og hvor udtalte tygge- eller synkeproblemer du har.

Næsten al mad kan moses og blendes samt gøres mere eller mindre tyndtflydende.
Kød kan blendes sammen med fx sovs. Kartofler og grønsager kan moses eller pureres sammen med fx smør og fløde. Du bør være opmærksom på, at mad fylder mere, når det er blevet most eller blendet.

Hvis en ret skal være mere tyndtflydende kan du blende retten og tilsætte mere væske (fx sødmælk, sovs eller stegesky). Hvis flydende mad eller drikke skal have en tykkere konsistens kan du omvendt afkorte eventuel blendetid og tilsætte fx fortykningsmiddel, husblas, meljævning, kvark eller pasteuriserede æg. Prøv dig frem, så du finder den rette konsistens.